Праховото боядисване е процес на привличане на положителни и отрицателните електрически заряди. Самия технология, представлява подлагане на материалът, който ще се боядисва, на отрицателен заряд. След което в специална асептична камера се впръсква прахова боя с желания цвят, която е с положителен заряд.

След като продуктът е оцветен се поставя във високотемпературна пещ. Там праховата боя се полимеризира, превръщайки се във високоустойчиво покритие.

Основната разлика между конвенционална течна боя и праховата е, че при праховото боядисване не се изисква разтворител/втвърдител. Прахът може да бъде термопластичен или термореактивен полимер. Обикновено се използва за създаване на твърд завършек, който е по-здрав от конвенционалната боя. Праховото покритие се използва главно за покриване на метали като домакински уреди, алуминиеви профили, хардуерни, автомобилни и велосипедни части. По-новите технологии позволяват други материали, като MDF (средно-плътни влакнести плочи), да бъдат прахово боядисани, използвайки различни методи. 

©2021 П.С. Трейд